Je gaat scheiden

scheiden en pensioen

Een scheiding heeft bijna altijd grote gevolgen voor je pensioen. Je ex-partner krijgt namelijk de helft van het pensioen dat je opbouwde tijdens je huwelijk of geregistreerde partnerrelatie. Dat geldt bij een normale echtscheiding en bij scheiding van tafel en bed.

Je kunt bij je scheiding met je ex-partner andere afspraken maken over je pensioen.Dat staat in de Wet pensioenverevening bij scheiding.

Ouderdomspensioen

Laat je pensioenfonds binnen twee jaar weten dat je bent gescheiden. Dan betaalt die het pensioendeel rechtstreeks aan je ex-partner. Je ex-partner en jij zijn dan niet meer van elkaar afhankelijk voor de betalingen.
Meld je de scheiding na die periode? Dan moeten jullie de betaling van het pensioen zelf regelen.

Als jij of je partner doodgaat

Je ex-partner krijgt zijn of haar deel van je pensioen zolang jullie allebei leven. Als je ex-partner doodgaat, krijg je weer het volledige pensioen. Ga jij dood? Dan stopt voor je ex-partner de uitkering van het deel van het ouderdomspensioen.

Partnerpensioen

Bij de verdeling van het partnerpensioen gelden twee situaties:

  • Partnerpensioen op risicobasis: je ex-partner krijgt geen partnerpensioen.
  • Partnerpensioen op basis van opbouw: je ex-partner krijgt het hele partnerpensioen dat je tot jullie scheiding opbouwde.

Nabestaandenpensioen

Ga je later nog een keer trouwen? Hou er dan rekening mee dat je nieuwe partner niet het hele nabestaandenpensioen krijgt. Je ex-partner heeft daar namelijk ook recht op.

Jullie kunnen kiezen voor één pensioen

Partners die zelf afspraken maken over de verdeling van het pensioen, kiezen vaak voor conversie. De ex-partner krijgt dan één pensioen dat bestaat uit:

  • het deel van het ouderdomspensioen waar hij of zij recht op heeft, plus
  • de eventuele waarde van het bijzonder partnerpensioen.

Prettig ...

Conversie kan aantrekkelijk zijn voor je ex-partner. Die kan namelijk zelf bepalen wanneer het pensioen ingaat. Hij of zij is dus niet afhankelijk van jouw pensioenleeftijd. Veel partners vinden conversie gevoelsmatig ook prettig. Na de scheiding zijn ze helemaal los van elkaar.

... maar wel definitief

Hou er bij conversie rekening mee dat je definitief afstand doet van een deel van je pensioen. Als je ex-partner overlijdt, krijg je niet weer je volledige pensioen zoals bij normale verevening.