Je gaat samenwonen

samenwonen en pensioen

Ga je samenwonen? Geef dat dan door aan je pensioenfonds. Bij de meeste pensioenregelingen krijgt je partner namelijk recht op nabestaandenpensioen of partnerpensioen. Dit geldt alleen als je je partner hebt aangemeld.

Je partner krijgt misschien al pensioen

Misschien krijgt je partner al een nabestaandenvoorziening van de overheid. Dit kan bijvoorbeeld op grond van de Algemene nabestaandenwet. Een ANW krijg je in vier gevallen:

  • je partner was zwanger op het moment dat haar toenmalige partner overleed;
  • je partner heeft kinderen die jonger zijn dan 18 jaar;
  • je partner is voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.
  • je partner is geboren vóór 1 januari 1950;

Je kunt pensioenen omruilen

Vaak kun je de diverse pensioenen met elkaar ruilen. Je laat bijvoorbeeld je nabestaandenpensioen vervallen. De waarde van dat pensioen komt dan bij je ouderdomspensioen. Als je een partner hebt, moet die daar wel toestemming voor geven.

Je partner krijgt dan minder pensioen

Ruilde je ooit je partner- of nabestaandenpensioen om voor extra ouderdomspensioen? Bijvoorbeeld omdat je toen alleenstaand was? En heb je nu een partner? Hou er dan rekening mee dat die minder nabestaandenpensioen krijgt dan je voor hem of haar nodig vindt.Hou er ook rekening mee dat je nieuwe partner minder partner- of nabestaandenpensioen krijgt, als je eerder bent gescheiden.